Oppmøtet var bra og bredden i forsamlingen stor da SPIN inviterte næringsliv og andre aktører til lanseringen av et splitter nytt tilbud for oppstarts- og vekstbedrifter.
Ordfører Sindre Martinsen-Evje er fornøyd med endelig å ha fått på plass rammene for å bygge et innovasjonsmiljø i Sarpsborg.
– SPIN (Sarpsborg Innovasjon) skal legge til rette for vekst og nye virksomheter innenfor nye forretningsområder og næringer. Dette er et miljø vi har savnet i byen vår, og jeg er veldig glad for at det endelig er på plass, sier han.
SPIN er resultatet av et initiativ tatt av Sarpsborg kommune, Sarpsborg næringsforening, Innovasjon Norge, Inspiria Science Center, Blender Collective, Vingulmark Eiendom og Smart Innovation Norway.
Martinsen-Evje trekker fram samarbeidet på tvers av sektorer som en av styrkene til SPIN.
– Det er kjempeflott at aktører i privat og offentlig sektor slår seg sammen. Vi har mange gode ressurser i regionen vår, og nå har vi samlet dem under samme tak. SPIN er et resultat av at vi har spilt på lag, understreker han.
– Fysiske møter skaper verdi
Avdelingsleder i Innovasjon Norge, Olav Moe, gleder seg til å se effekten av miljøet som skal bygges i Sarpsborg. Han har stor tro på ringvirkningene av en møteplass hvor mennesker møtes ansikt til ansikt i både formelle og uformelle sammenhenger.
– SPIN skal bestå av mange spennende bedrifter og andre aktører som vil hjelpe næringslivet opp og fram, og jeg ser mulighetene for at dette fellesskapet kan gi noe tilbake til oss, at vi kan lære og utvide vår horisont. Dessuten er fysiske møter i seg selv en driver til å skape mer verdi for næringsliv og bedrifter i Sarpsborg, sier han.
En av dem som har jobbet lenge med planene om å etablere et innovasjonsmiljø i Sarpsborg, er Marianne Karlsen, daglig leder i Sarpsborg Næringsforening. De siste tre årene har hun sett hva lignende miljøer har skapt i Halden og Fredrikstad, og i jakten på gode samarbeidspartnere, fant hun dem som nå står bak SPIN.
– Da Innovasjon Norge flyttet hit til Stjernebygget, falt mange av de siste brikkene på plass, og det ble naturlig å etablere SPIN her. Siden min viktigste jobb er å bidra til at det skapes arbeidsplasser, skal jeg ha kontorplass her også. Da er vi tett på miljøet vi skal være med å bygge opp, sier hun.
– Tiltrekker seg ny og ung arbeidskraft
Blant tjenestene som bedriftene hos SPIN kan nyte godt av, er rådgivning, programmer, arrangementer, seminarer og et solid og stadig voksende nettverk. Av fasiliteter kan stor kantine, møterom, treningsrom med garderobe, parkeringsplasser med lademuligheter for bil og sykkel, og både fleksible og faste kontorplasser i åpne og lukkede landskap.
Sandra Widlund er ansatt som Community Manager og har oppgaven med å koordinere aktiviteter og holde i trådene på SPIN.
– Jeg har veldig trua på dette tilbudet. Det å ha et hus med både etablert næringsliv, men også SPINs tjenester til oppstarts- og vekstbedrifter vil bidra til å trekke ung og ny arbeidskraft til kommunen. Vi vet at mange ønsker attraktive og nye arbeidsgivere, og derfor håper vi at SPIN skal bidra til å tiltrekke seg både nye arbeidsgivere og arbeidstakere, sier hun.
NHO og Digleefy er to aktører som allerede er på plass som leietakere. Daglig leder hos oppstartsbedriften Strigoo, Trond Jelsnes Undrum, er nysgjerrig på tilbudet hos SPIN, og under lanseringen var han tydelig på at han har savnet et gründermiljø i sitt nærområde. – Vi er tre sarpinger som står bak Strigoo, og vi har helt klart savnet et tilbud som SPIN. Vi ser et stort potensial her, sier han